H. C. Andersen og Faaborg

Foto: Michella Kornager

H. C. Andersen - i udlandet bedre kendt under sit fulde navn, Hans Christian Andersen, besøgte første gang Faaborg den 6. august 1830. Fra dengang og til nu er ikke meget ændret i det historiske Faaborg, som om sommeren smykker sig med stokroser i de små gader.

Den 25-årige H. C. Andersen var studiekammerat med den 21-årige Christian Voigt, søn af kongelig agent, skibsreder og handelsmand Lauritz Petter Voigt.

Hans Christian Andersen havde indlogeret sig på Gæstgivergaarden, der lå ved byens torv (det senere Rasmussens Hotel) og sendte en besked med en tjenestekarl over til vennen i den Voigtske Gaard om, at han var kommet til byen. Den unge Voigt kom straks om til Gæstgivergården og inviterede den unge Andersen til sine forældres hjem den næste dag.

Næste dag mødte H. C. Andersen så tidligt op i Den Voigtske Købmandsgård, at vennen stadig sov, hvorfor Andersen kunne tilbringe noget tid men den jævnaldrende, 24-årige storesøster, Riborg Voigt.

H. C. Andersen havde hørt fra vennen Christian, at søsteren Riborg syntes godt om Andersens digte og specielt udgivelsen 'FODREJSE FRA HOLMENS CANAL TIL ØSTERPYNTEN AF AMAGER' - det værk, der havde finansieret Andersens rejse til bl.a. Fyn og Faaborg.

De følgende tre dage tilbragte H. C. Andersen mest muligt tid med Riborg Voigt. Sammen med andre unge fra byens borgerskab sejlede de med købmand Voigts båd til Dyreborg, besøgte stedlige herregårde, var til bal og gik ture i købmandsgårdens have, før digter Andersen rejste videre den 9. august.

Efteråret samme år mødes de to igen i København, dels i det hjem hvor døtre af købmand Ploug - også fra Faaborg - var indlogeret på en visit i hovedstaden, og dels hos Riborgs bror Christian Voigt. Den sidste aften, inden Riborg returnerer til Faaborg, mødes de i Det Kongelige Teater, og Andersen stiller sig klar ved trappen udenfor for at sige farvel. H. C. Andersen havde forinden overbragt Riborg et brev, og den morgen, hvor Riborg, hendes far og søster rejser tilbage til Faaborg, giver Christian Voigt Andersen et lille brev fra Riborg med ordene:

"Lev vel, lev vel! Gid Christian snart kan sige mig, at De er rolig og fornøjet som før. Med inderligt venskab, Riborg."

Året efter, den 27. april 1831, bliver Riborg gift med sin forlovede Poul Bøvring, søn af byens apoteker. Andersen og Riborg så hinanden igen en enkelt gang, og det var i 1843 på herregården Holstenshuus ved en folkefest.

... To brune øjne...

To brune Øjne jeg nylig så

I dem mit Hjem og min Verden lå.

Der flammed' Snillet og Barnets Fred;

Jeg glemmer dem aldrig i Evighed!

De intense dage i Faaborg med Riborg og siden gensynet i København samme efterår fik stor betydning for H. C. Andersen, hvilket han gav udtryk for i private breve og digte - først og fremmest 'Hjertets melodier' med digtet 'To brune øjne', som indgår i værket 'Phantasier og Skizzer', som han udgav i 1831.

I 1864 satte komponist Edvard Grieg musik til 'Hjertets melodier' og var med dét til at gøre digtene kendte, men stadig uden, at der var sat navn på den person, der havde de to smukke brune øjne.

Den Voigtske Gaard, du i dag kan besøge med indgang via Vestergade - ved siden af Levins Hus - var på H. C. Andersens tid pakhus og lagerbygninger for købmandsgården. Beboelsesejendommen, hvor de fem søskende Riborg, Frederikke, Christian, Johan og Laura Voight havde deres barndom, eksisterer ikke længere. Den lå på hjørnet af Mellemgade og Vestergade - dér hvor Barlebo Ost og Domino Guldsmed i dag ligger.

Besøg også Odense og byens fantastiske museum H. C. Andersens Hus, hvor du på magisk vis vil blive ført rundt i digterens liv og gerning.

H. C. Andersen og danske herregårde

H. C. Andersen besøgte mange af Danmarks slotte og herregårde over en periode, der gik fra 1830 og helt frem til sin død i 1875. Sammenlagt opholdt han sig ca. fem år af sit liv på danske herregårde og slotte, og han var en meget velset gæst. H. C. Andersen tog meget del i familielivet på herresæderne og underholdt ofte med klip, selskabslege, oplæsning og tegning.

For digteren var herregårdsopholdene lig med rekreation og arbejdsro. Flere af hans eventyr og andre litterære værker har han hentet inspiration til fra opholdene. Ofte fik han finpudset sine værker i herregårdens arbejdsværelse.

I Faaborg-Midtfyn Kommune har vi fire herregårde og slotte, han besøgte:

Bramstrup 1832 og 1838 - Egeskov 1842 - Holstenshuus 1840 og 1843 - Nakkebølle 1830.

​​​​​​​H.C. Andersen og papirklip

H.C. Andersen designede i 1860'erne en lille påklædningsdukke, som han kaldte Augusta Snorifass.

Egeskov kan man se den lille papirdukke og hendes imponerende garderobe i en særudstilling, som vises i Jomfru Rigborg Stuen.

Den verdenskendte eventyrdigter havde som én af sine største personlige glæder dén at klippe små, eventyrlige papirklip, mens han fortalte for en kreds af børn om de fantasivæsener, som saksen frembragte.

H. C. Andersen Papirklip | Særudstilling på Egeskov | VisitFaaborg
Foto: Egeskov
Papirudklip kjoler af H. C. Andersen | Særudstilling på Egeskov | VisitFaaborg
Foto: Egeskov
Papirklip af H. C. Andersen | Særudstilling på Egeskov | VisitFaaborg
Foto: Egeskov
Særudstilling på Egeskov | Papirklip af H. C. Andersen | VisitFaaborg
Foto: Egeskov

... eller en tur til skønne Dyreborg...

Kunne du tænke dig at nyde lidt natur, vi med sikkerhed ved, H. C. Andersen har besøgt, er det fiskerlandsbyen Dyreborg, der ligger seks kilometer fra Faaborg.

Det var dertil, H. C. Andersen og Riborg Voigt sammen med andre unge fra det bedre borgerskab sejlede over på udflugt under digterens første besøg.

Nyd havnen og de smukke gamle bindingsværkshuse, køb en is i købmandsbutikken Provianten eller lej kajakker til en tur ud i øhavet. Du kan køre om til Dyreborg Skov via Bjerne Langgyde, hvor du kan bade, fiske eller nyde din frokost ved borde-bænke-sæt.

Lad dig inspirere til gåture i området via bloggen Sydfyn for livet - med tips til den dejligste dag i Dyreborg. Der er virkelig smukt ved Dyreborg og stranden Knold - Drejet, hvor du også kan fiske.

Tag evt. med Hans Christian Andersen Trail app'en rundt i det fynske og se 16 steder, digteren har besøgt. App'en findes også til Android.

... i digterens fodspor på Sydfyn...