Ferie i en UNESCO Global Geopark

Foto: Daniel Villadsen

Når du holder ferie hos os, holder du ferie i en UNESCO Global Geopark Det Sydfynske Øhav. Øhavet og de fire kommuner Faaborg-Midtfyn, Svendborg, Langeland og Ærø er blevet certificeret under UNESCO - og det er vi lidt stolte over! Men hvad er en geopark? 16 forslag til ture - se her!

En geoparks ’fortælling’ er et specifikt områdes unikke landskab. Hvordan jordens fysiske struktur, vulkaner, jordskælv – og for det Sydfynske Øhavs vedkommende et istidslandskab – har formet området og præget menneskers liv og udvikling gennem tiderne.

Landskabet og geologien i et område skal være enestående for at blive godkendt som geopark. Man ser i en beslutningsproces især på, hvordan landskabet og geologien har præget og præger menneskers liv, bosætning, produktion af fødevarer, bæredygtighed og kulturhistorie.

I dag er der mere end 200 UNESCO Global Geoparker i nationer spredt over hele verden. I Danmark er Odsherred og Vestjylland de første geoparker under UNESCO, og nu kan vi også smykke os med titlen: UNESCO Global Geopark Det Sydfynske Øhav..

UNESCO Global Geopark Det Sydfynske Øhav strækker sig fra Helnæs i vest til Langelands østkyst, afgrænset af Ærø i syd og den sydfynske kyst i nord - med fastlandsdelen af Faaborg-Midtfyn og Svendborg kommuner. 55 øer og holme!

Oplev en geopark i din ferie!

Over hele det sydfynske landområde samt Det Sydfynske Øhav er der rig mulighed for at gå på opdagelse i en geopark. Om du interesserer dig for geologi, kulturhistorie eller natur, er der i alt udpeget 107 lokaliteter af særlig interesse og betydning - fordelt over hele det område, der går under Geopark Det Sydfynske Øhav.

Overskrifterne for de enkelte udflugtsmål er:

  • Fortidsminder
  • Fugle og dyreliv
  • Havnebyer
  • Museer og besøgscentre
  • Naturområder
  • Slotte og herregårde
  • Strand og kyst
  • Udsigtspunkter
  • Øer og holme

Du finder herunder udflugtsmål under hver af de ovenstående kategorier i Faaborg-Midtfyn Kommune, som er én af ejerkommunerne af Geopark Det Sydfynske Øhav. De udvalgte steder med særlig interesse, finder på på siden Ferie i en geopark - lokaliteter i Faaborg-Midtfyn Kommune via linket her.

Du er også velkommen til at besøge Geopark Besøgscenter Faaborg på Øhavsmuseet på Faaborg Havn. Udstillingen finder du i museets foyer, hvortil der er gratis adgang.

På vandring i en geopark!

Øhavsstien - den 220 km. lange vandresti - omkranser Det Sydfynske Øhav, så vil du nyde Geopark Det Sydfynske Øhav til fods, kan du med fordel rekvirere de syv vandrekort på de sydfynske turistbureauer gratis eller købe online her. Du kan læse om øhavsstiens 21 ruter, overnatningsmuligheder, tips til dét at vandre og meget mere på siden ohavsstien.dk, du tilgår via billedet herunder.

Foto: Geopark Det Sydfynske Øhav

Meget mere geopark på geoparkoehavet.dk

Vil du gerne dykke endnu mere ned i, hvad en geopark er, og læse om alle de mere end hundrede udflugtsmål ved Faaborg, Svendborg, Langeland og Ærø samt rundt i Det Sydfynske Øhav, kan du med fordel besøge siden geoparkoehavet.dk.

Du kan også downloade app'en Geopark Det Sydfynske Øhav fra Google Play og App Store herunder: