Konge- og dronningeturen

Foto: VisitFaaborg

Vidste du, vi i området nord for Faaborg har udsigter, der er en konge og en dronning værdig? Og vidste du, at Faaborg første gang i historien nævnes i et morgengavebrev fra år 1229?

Tag på tur i kongers og dronningers fodspor i det sydfynske. Start med to royale udsigter!

Kongeudsigten finder du på Ny Stenderupvej - kun 500 meter fra Odensevej (hovedvej 43) i retning Brobyværk.

Det siges, at kong Frederik V (født 1723 og konge af Danmark og Norge fra 1746 til 1766) holdt hvil her og nød udsigten. Heraf navnet kongeudsigten.

Kongeudsigten har et flot vue til Fyns største sø, Arreskov Sø, der fødes med vand fra Svanninge Bakker. Odense Aa udløber fra Arreskov Sø og løber helt til Odense Fjord.

På rastepladsen finder du borde-bænke-sæt, bålsted og plads til en autocamper.

Kører du videre igennem landsbyen Ny Stenderup og drejer ned mod Trente Mølle, deler vejen ved møllen sig i et V og du holder til højre.

Dronningeudsigten kommer efter ca. tre kilometer fra Trente Mølle og kun to kilometer nord for landsbyen Haastrup.

Dronningeudsigten er navngivet efter et officielt besøg af H.M. Dronningen og HKH Prins Henriks besøg i 1977 i Faaborg og omegn. Dronningen blev så bjergtaget af udsigten, at man kort efter oprettede rastepladsen og navngav den Dronningeudsigten.

Rastepladsen er med borde-bænke-sæt og kikkert. I dag er der også en autocamperplads til én autocamper.

Fra Dronningeudsigten kan du via en sti gå op til Fyns tredje højeste punkt, Trebjerg (128 m), hvorfra du har en fantastisk udsigt ud over Det Sydfynske Øhav.

... via bakker til 'kongebyen' Faaborg...

Foto: Brian Schiødt Carlson

Kører du fra Dronningeudsigten ned mod landsbyen Haastrup, som i 2020 blev kåret som årets landsby i Danmark, følger du skiltningen til Faaborg.

Købstaden Faaborg har været en kongelig morgengave. Tænk sig at få en by med opland den dag, men skal giftes med en prins. Nu er det de færreste, der bliver dét - men alligevel. Det var faktisk to byer, for Svendborg røg med som gave.

Det var i år 1229, at Foburgh, som det hed dengang, for første gang nævnes i historien. Kong Valdemar Sejr forærer sin portugisiske svigerdatter prinsesse Eleonora Faaborg som morgengave, da hun gifter sig med kongens søn, Valdemar den Unge.

Valdemar den Unge (1209-1231) var eneste søn af Kong Valdemar II Sejr og kongens første dronning, Dagmar af Böhmen (død 1227).

Få tronfølgere i Danmarkshistorien har været sikret som Valdemar den Unge. Han var ikke alene kronprins, men også i 1218 kronet som faderens med-regent. Valdemar den Unge havde derfor de bedste kort på hånden, da han under en jagt på halvøen Refsnæs i 1231, i en alder af blot 23 år, blev dræbt ved et vådeskud.

Kun tre måneder tidligere var hans unge hustru, Eleonora af Portugal, død i barselsseng og nåede derfor aldrig at besøge sine besiddelser på Fyn.

Parret ligger begravet i Sct. Bendts Kirke i Ringsted.

1223: Valdemar tages til fange på Lyø af Henrik af Schwerin og frigives først i 1225

En tur til Lyø

Den glade giver af morgengaven, kong Valdemar II, blev i 1223 under et jagtselskab taget til fange på Lyø af hertug Henrik af Schwerin og først frigivet i 1225.

Lyø er én af de øhavsperler, du udover Bjørnø og Avernakø kommer til fra Faaborg.

Lyø By står som en af de smukkeste i Danmark med sine gamle bindingsværksgårde og - huse, og en cykeltur rundt på øen fører dig igennem dejlige landskaber med flotte udsigter. Det royale drama fornemmer man dog ikke mere. Idyllen har overtaget for længst.